Oferta

Wpływ masażu na Twoje ciało....

Wpływ masażu na tkankę skórną.

  Skóra stanowi zewnętrzną powłokę ciała, jest ściśle powiązana z centralnym układem nerwowym toteż odbiera ona różne bodźce, takie jak ciepło, zimno, ból, dotyk. Podczas masażu usuwane są ze skóry obumarłe komórki naskórka. Skóra staje się elastyczna i gładka. Masaż ułatwia oddychanie skórne. Pod wpływem masaży naczynia skórne rozszerzają się, przez co poprawia się odżywianie skóry i znajdujących się w niej gruczołów. Masaż przyśpiesza obieg krwi, dzięki czemu następuje bardziej aktywnedostarczanie tkankom i organom substancji. Skóra staje się jędrna i ma odpowiedni kolor.

 

Wpływ masażu na tkankę mięśniową.

Mięśnie, stanowiące czynną część układu ruchowego, poruszają nasze ciało, ale same wymagają bodźca z układu nerwowego. Najważniejszą właściwością mięśni jest ich zdolność do skurczów. Jest to możliwe dzięki substancjom odżywczym, służącym do budowy tkanki mięśniowej oraz wytwarzanej przez nie energii. Pod wpływem masażu tkanka mięśniowa jest lepiej zaopatrzona w tlen i substancje odżywcze. Masaż powoduje szybsze wydalanie produktów przemiany materii. Masaż zwiększa zdolność mięśni do pracy.

 

Wpływ masażu na układ nerwowy.

Wszystkie czynności organizmu są regulowane właśnie przez układ nerwowy. Główną jego cechą jest zdolność odbierania bodźców nerwowych dośrodkowych i przekazywanie z centralnego układu nerwowego do wszystkich organów. Masaż oddziaływuje na centralny i obwodowy układ nerwowy. Masaż powoduje wysyłanie bodźców do mięśni, gruczołów wydzielania wewnętrznego oraz do poszczególnych narządów ustroju. Masaż w zależności od potrzeby może działać pobudzająco bądź też uspakajająco.

 

Wpływ masażu na pozostałe układy.

Masaż przyspiesza cyrkulacje krwi w naczyniach krwionośnych, a tym samym zwiększa ilość krwi dostarczonej do płuc. Pod wpływem masażu polepsza się działanie układu oddechowego, wzrasta ilość krwi bogatej w tlen. Masaż wpływa na układ pokarmowy polepszając jego ukrwienie, co w znacznym stopniu poprawia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych.